Események

Hol volt, hol nem volt a Marosszék?
2021. november 11. 19:00
Helyszín:
Online

További információ: https://www.facebook.com/events/381948110342103

Hol volt, hol nem volt a Marosszék - avagy: marosszéki-e a „marosszéki”?

Kádár Elemér online előadása

"A táncházmozgalomban, de sok esetben még a néptáncegyüttesek háza táján is még mindig közszájon forog a »székelyföldi« megnevezés, és ebbe nagyon gyakran/többnyire a magyarói, vajdaszentiványi és marossárpataki muzsikát és táncot is bele szokás érteni, holott ezek a falvak nem a Székelyföldön vannak, miközben nem kerül bele ebbe a kosárba pl. a felcsíki, mintha az meg már nem lenne székely… A szakma legfelső köreiben is van némi zavar e téren, nemrégiben a MűPában is elhangzott kb. ezer gyermek és ifjú színe előtt, ismeretterjesztő előadásban, rangos szakember szájából, hogy a fentebb megnevezett falvak a Székely Mezőségen vannak. Pedig nem ott vannak. Ott Mezőkölpény van, meg Mezőpanit… Jobbágytelke és Jobbágyfalva pedig szabad székely kisnemes falvak, amelyekben sosem volt klasszikus értelemben vett jobbágyság. A Maros- előtaggal kezdődő nevű falvak tipikusan nem a Marosszéken vannak. A marosszéki falvak Mező- vagy Nyárád- előtaggal kezdődnek. Esetleg bármi egyébbel. Nehéz dolog ezt átlátni, ha az ember nem székely, az nem vitás. Főleg, mert olyan kis csavarok is színesítik a képet, hogy sokak szerint Marosvásárhely a székely főváros, de az ott élő őslakosok egy része meg kikéri magának, hogy ő nem székely!

Beszéljük hát meg, hogy mi is a helyzet a Székelyfölddel, hol vannak a határai, miért nem lehet ezektől lazán eltekinteni, s mert a félreértések, pontatlanságok főleg Marosszéket és szomszédságát érintik, kezdjük itt. Tisztázzuk, hol van Marosszék, mi tartozik hozzá, és mi nem, mik a jellemzői a marosszéki népi kultúrának, ezen belül a zenének és táncnak, miben hasonlít a szomszédos tájegységek zenéjéhez, táncához, miben tér el azoktól és miért?"
/Kádár Elemér, néptáncpedagógus/

A témához kapcsolódó kérdéseket várjuk a cuharetancmuhely@gmail.com címre, melyekre igyekszünk válaszolni az előadásban.

Az előadás a Hagyományok Háza Hálózat program keretében valósul meg.

 

Az online felület az alábbi linken keresztül lesz elérhető:

https://us02web.zoom.us/j/87029403729?pwd=TncxL0lCdmNxVlRGL1ROV1hhcWxlUT09

Belépési adatok a Zoom alkalmazáson keresztül:
Meeting ID: 870 2940 3729
Passcode: 979423

 

A linket az előadás napján, 18:45-kor nyitjuk meg!

A részvétel ingyenes. Regisztráció nincs!

Minden érdeklődő beléphet az előadásra, de felhívjuk a figyelmet, hogy a létszám technikai okok miatt korlátozott!

 

Hagyományok Háza Hálózat programok
2021. november 5. 12:00
Helyszín:
Csongrád-Csanád megyei általános iskolák

A Hagyományok Háza Hálózat program keretében több Csongrád-Csanád megyei általános iskolában rendhagyó énekórákat és élőzenés táncházakat tartunk. A rendhagyó énekórák keretében a gyerekek számukra eddig olyan, ritkán látott hangszerekkel találkozhatnak, amik magyar népzene "megszólaltatói". Bemutatásra kerülnek többek között tekerőlant (nyenyere), koboz, ütőgardon, különböző furulyák, doromb, klarinét, de természetesen a klasszikus fölállás, a hegedű, brácsa, bőgő is. A hangszereket a gyerekek testközelből láthatják, hallhatják, a bátrabbak akár ki is próbálhatják. 

A táncházak a rendhagyó énekórák anyagára épülnek, melyeket képzett néptáncpedagógusaink vezetnek.

Táncanyagok: dél-alföldi, széki, moldvai, felcsíki táncok.

Vezeti: Szászné Medvegy Veronika és Both József.

Helyszínek:

  • Balástya; 
  • Zsombó; 
  • Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Szeged; 
  • Fekete István Általános Iskola, Szeged-Kecskéstelep; 
  • Béke utcai Általános Iskola, Szeged

Zenei szerkesztő: Kalmár Gergely József

A programokat 2021. november 5. és december 3. között valósítjuk meg.

Támogató: Hagyományok Háza Hálózat