Bemutatkozás

A szegedi Cuháré Táncműhely azok közé az amatőr néptáncegyüttesek közé tartozik, melyeknek tagjai hiszik, hisszük, hogy a Kárpát-medence népi kultúrája nem csupán múzeumba való elavult, használhatatlan régi holmi, mit nosztalgiából vagy babonából nem dobunk ki, hanem egy igenis élő, erős és rendkívül értékes örökség, mely alkalmas – úgymint az elmúlt pár ezer évben, ma is – igazi, emberi közösségeket formálni, s azokat megtartani.

Célunk a Kárpát-medence néphagyományainak minél alaposabb megismerése és annak másokkal való megismertetése, megszerettetése műsoraink, táncházaink, egyéb programjaink által.

A Cuháré Táncműhely 2004-ben alakult felnőtt táncosokból, akiknek igényünk volt a kreatív közösségi életre, színvonalas mulatásra és mulattatásra, s így szervezkedni, dolgozni kezdtünk. 2006. óta egyesületi, 2008. óta közhasznú keretben működiünk (Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület néven). Az Egyesületen belül tevékenykedik a Táncműhely, a Népzenei Műhely és a Népművelő Műhely. A Cuháré Népzenei Műhelyen belül működő zenekar tagjai moldvai, bukovinai, felcsíki és gyimesi népzenét szólaltatnak meg, de repertoárjuk egyre bővül.

Utánpótlás csoportunk 2019-től Cuháré Süvölvények néven működik. 2006 óta felnőtt kezdő csoportot is működtetünk. 

Kezdettől fogva segítettük, támogattuk a Korinda Zenekar működését, majd miután ők önállóan működnek, 2011-től, évente pályázatot írunk ki, melynek célja a magyar néptánccal, népi énekléssel, hangszeres magyar népzenével foglalkozó, Szegeden tanuló fiatalok tevékenységét segítő anyagi támogatás. A pályázat díjazottjai a minden év áprilisában megrendezésre kerülő Kovács Zoltán Emlékesten mutathatják be az addig tanultakat. Az Emlékest 2007. óta az Egyesület önálló estje, melyen fiatalon elhunyt néptáncos, népzenész barátunkra, a Cuháré egyik alapítójára emlékezünk. E rendezvény Szeged néptáncos életének mára meghatározóvá vált jótékonysági jellegű műsora, ahol vendégként föllépnek Csongrád megyei néptáncegyüttesek és népzenészek, valamint egy-egy országosan ismert előadó, együttes is.

A rövid, egy-egy néprajzi tájegység vagy falu táncát, vagy annak egy részét bemutató műsorszámok mellett nagyobb léptékű műsorokat is készítünk, és azokat igyekszünk olyan közönséghez is elvinni, mely egyébként nem ismerője a néptáncoknak. Ilyenformán, többször felléptünk már nem kimondottan néptáncos jellegű rendezvényeken is. De rendszeresen fellépünk Szeged város rendezvényein (pl. Szabadtéri Játékok, Karácsonyi vásár, Borfesztivál). Szívesen járunk a Szeged környéki városokba, falvakba is. Több alkalommal szerepeltünk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark programjain, de számos külföldi utunk is volt már (pl. Łódz – Lengyelország; Temesvár, Szamosújvár, Kolozsvár – Erdély; Beregszász, Munkács - Kárpátalja).

Nagyon fontosnak tartjuk a hozzánk hasonló módon gondolkodó alkotó műhelyekkel való kapcsolattartást, s örömmel tapasztaljuk, hogy a kinyújtott kéz varázslata működik, baráti körünk folyamatosan bővül, terveinknek még a határok sem szabhatnak határt.

Látjuk, ahogy a „kihalás” szélén, az utolsónak tűnő percben, életrevaló népek felfedezték népi kultúrájukat, s a világgal megismertetve, megszerettetve megmentik azt. Hisszük, hogy a mi munkánk és a hozzánk hasonló módon gondolkodó és alkotó műhelyek munkája által megvalósulhat Kodály Zoltán és társai álma, hogy minden ember anyanyelvén, anyanyelvi szinten énekeljen, táncoljon, éljen, s ne a gyakran rossz ízlésű „nemzetközies” másolatok, utánzatok labirintusában tévelyegjen.

Mindezek alapján számunkra vezérlőelv a nyitóoldalon olvasható mottó.

 

cimkék: néptánc, népzene, néptáncoktatás, néptáncelőadás, néptáncegyüttes, táncműhely, táncoktatás, magyar néptánc, hangszeres magyar népzene, népi ének, cuháré.

Támogatók: Nemzeti Civil Alapprogram, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - Csoóri Sándor Alap, Hagyományok Háza Hálózat, Csongrád-Csanád megye, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata

Dugonics András Piarista Gimnázium   Nemzeti Civil Alapprogram logó   Nemzeti Kulturális Alap logó   Bethlen Gábor Alap logó   Csongrád megye címere   Szeged város címere   Csoóri Sándor Alap   Hagyományok Háza Hálózat