Népi Hagyományaink Megőrzése 2023 - Hagyományok Háza Hálózat

2023. ÉVI SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Népi Hagyományaink Megőrzése 2023 - Hagyományok Háza Megyei Hálózat

Partner megnevezése: Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület Szeged

Tárgyidőszak: 2023. január 1.-2023. december 31.

 1. Rendhagyó énekórák megtartása:
  1. Helyszínek: Balástyai Általános Iskola, Radnóti Miklós Gimnázium Szeged, Dugonics András Piarista Gimnázium Szeged.
  2. Időpontok: 2023.09.29. és 2023.12.07. (2*2 óra)
  3. Közreműködők: Barta Csilla, Gera Márta, Szathmáry Éva, Páli Tibor, a Csergő Banda ill. a Csürhe Banda és az iskola tanárai.
  4. A támogatás eredményeinek, hasznosulásának ismertetése: A rendhagyó énekórák keretében a gyerekek számukra eddig olyan, ritkán látott hangszerekkel találkozhatnak, amik magyar népzene "megszólaltatói". Bemutatásra kerülnek többek között tekerőlant (nyenyere), koboz, ütőgardon, különböző furulyák, doromb, klarinét, de természetesen a klasszikus fölállás, a hegedű, brácsa, bőgő is. A hangszereket a gyerekek testközelből láthatták, hallhatták, a bátrabbak akár ki is próbálhatták. 

 

 1. A rendhagyó énekórákhoz kapcsolódó táncházak megtartása.
  1. Helyszín: Balástyai Általános Iskola
  2. Időpont: 2023.09.29.
  3. Közreműködői (szervezetek, személyek) létszám: Barta Csilla, Gera Márta, Szathmáry Éva, Páli Tibor, a Csergő Banda ill. a Csürhe Banda és az iskola tanárai.

 

 1. Oktatók továbbképzése
  1. Helyszín: Viseletvarró tanfolyam Békéscsabán
  2. Időpont: 2023.11.04-05.; 2023.11.16-17.; 2023.12.16-17.
  3. Látogatói létszám: 2 fő vesz részt az együttesből
  4. Közreműködői (szervezetek, személyek) létszám: Békés Megyei Népművészeti Egyesület
  5. A támogatás eredményeinek, hasznosulásának ismertetése: A viseletvarró tanfolyam révén a táncegyüttes viseleteit saját magunk tudjuk felújítani, karbantartani, ill. újakat készíteni.
 1. Kézműves foglalkozások tartása
  1. Helyszín: Domaszék
  2. Időpont: 2023.12.19.
  3. Látogatói létszám: 6 fő vesz részt az együttesből
  4. Közreműködői (szervezetek, személyek) létszám: Barta Csilla népi kismesterségek oktatója és Radvánszki István bőrműves
  5. A támogatás eredményeinek, hasznosulásának ismertetése: Kézműves foglalkozást tartottunk a domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény egyik néptáncos csoportjában, amelybe 5. és 6. osztályos gyermekek tartoznak. A foglalkozás során a közeledő karácsonyi ünnephez kapcsolódva ajándéktárgyat készítettünk, mely fenyőfa dísznek is használható. Rövid leírás: A gyermekek megismerkedhettek a természetes színű és festett gyapjúval, ennek különböző fajtájával, (durvább és finomabb szálú), a nemezelés alapjaival. Az alkotási folyamat során fejlődött a kézügyességük, koncentráció képességük és kitartásuk. Miközben kötetlen beszélgetés formájában szó esett a karácsonyi ünnepkörről, az ehhez kapcsolódó szokásokról, egy-egy ének is elhangzott ami a munka monotonitását oldotta. Munkájuk során elkészült tárgyaknak örültek, az óráról sikerélménnyel távoztak.

 

 1. Ifjúsági néptánctábor
  1. Helyszín: Újtelek
  2. Időpont: 2023.08.14-19
  3. Látogatói létszám: 36 fő
  4. Közreműködői (szervezetek, személyek) létszám: Dudás Bence, Mezei Mónika, Szathmáry Éva és Csókási Imre néptáncoktatók
  5. Rendezvény esetén napi programterv: bálványoscsabai táncok
  6. A támogatás eredményeinek, hasznosulásának ismertetése: A Cuháré Süvölvények csoport tagjainak bálványoscsabai táncok oktatása. Az utolsó estén a Csürhe Banda közreműködésével egy rövid bemutatót tartottak a helyieknek.

 

 1. Online előadások megtartása
  1. Helyszín: online
  2. Időpont: 2023.03.17., 2023.04.21., 2023.05.05.
  3. Látogatói létszám:
  4. Közreműködői (szervezetek, személyek) létszám: Dr. Pávai István ill. Dr. Lipták Dániel előadása.
  5. A támogatás eredményeinek, hasznosulásának ismertetése: A kurzus célja, hogy a hallgatókat megismertesse a magyar népi tánczene kutatásának főbb eredményeivel, s ezen keresztül betekintést nyújtson a magyar népzenetudomány módszereibe, intézményeibe, szakirodalmába. Martin György alapvető írásait olvasva megvizsgáljuk, hogyan segítheti a mai etnokoreológiai kutatásokat a zenei perspektíva. Pávai István 2023 márciusi mesterkurzusának anyagára építünk, egyes ott felvetett témákat tovább mélyítünk és gyakorlati feladatokkal egészítünk ki. A teljesítés feltétele a két, négy-négy órás ülésen való aktív részvétel, valamint rövid dolgozat készítése valamely saját kutatás zenei vonatkozásairól. A kurzus egy online találkozóval fog zárulni, amelyen a hallgatók bemutatják dolgozataikat.

 

 1. Vármegyés táncházak
  1. Helyszín, időpont: Óföldeák, 2023.08.26., Szeged, 2023.09.21., Balástya, 2023.11.24.
  2. Látogatói létszám: 50 + 35 + 42 fő
  3. Közreműködői (szervezetek, személyek) létszám: Szathmáry Éva és Csókási Imre néptáncoktatók, Kalmár Gergely és a Szélműves Zenekar
  4. Rendezvény esetén napi programterv:
  5. A támogatás eredményeinek, hasznosulásának ismertetése: A Csongrád-Csanád Vármegyei néptáncoktatók meghívásával tartanánk meg a táncházainkat. Ez több szempontból lenne előnyös, mivel a néptáncoktatók többnyire táncegyüttesvezetők is, ezért bevonzzák a táncházba a saját csapatukat, így nem alakul ki szegregáció, az, hogy gyakorlatilag egy-egy csapat tart "magának" táncházat. Felkaroljuk a néhány éve újjáalakult földeáki néptánccsoportot is, pl. oly módon, hogy egy ilyen vármegyés táncházat viszünk a helyszínre.

Óföldeák, 2023.08.26. Népzenei koncert és táncház a földeáki Szárazér Néptáncegyüttes, a hódmezővásárhelyi Csürhe Banda és a szegedi Gyantár Zenekar közreműködésével.

Szeged, 2023.09.21. Szezonnyitó táncház.

Balástya, 2023.11.24. Adventi táncház.

  1. Kommunikációs terv megvalósulásának bemutatása (sajtóanyag, média megnevezése): a www.cuhare.hu oldalon és a Cuháré Táncműhely facebook oldalán.

 

 1. Táncoktató zenei lemez készítése
  1. Helyszín: Szeged
  2. Időpont: 2023.09. hó – 2024.04. hó
  3. Látogatói létszám:
  4. Közreműködői (szervezetek, személyek) létszám: A Szélműves Zenekar. Zenei rendező Kalmár Gergely József
  5. A támogatás eredményeinek, hasznosulásának ismertetése: A kiadvány kifejezetten táncegyüttesek részére készül: táncpróbákon, művészeti iskolai néptáncórákon hasznosítható táncházi muzsika kerül felvételre stúdió minőségben. Nagyon sok zenei anyag létezik táncoktatáshoz, de moldvaiból kifejezetten kevés az ilyen jellegű kiadvány. Hiánypótló alkotás. Jelen támogatás adja az egyik, az NKA támogatása adja a másik felét a készülő anyagnak. Erre a programra már elnyert pályázati támogatásunk van az NKA-tól, de az sajnos nem fedezi a teljes költségeket. Az NKA támogatás elszámolása 2024.04. hó, ezért a megjelenés akkor várható.
2024. május 23