Archívum 2020

Dr. Varga Sándor online előadása - ismétlés!
2020. november 30. 18:00
Helyszín:
Online

A nagy érdeklődésre való tekintettel a november 23-i online előadásunkat (ahová a létszámkorlát miatt sokan nem tudtak csatlakozni) november 30-án, 18 órától megismételjük!

Téma: Az erdélyi Mezőség paraszti tánckultúrája: tények, tévhitek és kérdések

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Kedves Érdeklődők! 

A jelentkezés lezárult!

Sajnálattal közöljük, hogy a létszámkorlát miatt nem tudunk több jelentkezőt fogadni. Technikai okok miatt 100 fő fölötti létszámbővítésre nincs lehetőségünk.

Kövessék honlapunkat (www.cuhare.hu), illetve Facebook oldalunkat (www.facebook.com/cuhare.szeged), hogy időben értesülhessenek a jövőbeli előadásainkról, rendezvényeinkről!

Megértésüket köszönjük!

Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület

A program a Hagyományok Háza támogatásával jött létre.
A program szervezője a Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület, a Hagyományok Háza Csongrád-Csanád megyei partnere.

Szerényi Andrea online előadása - pedagógusoknak 5 kreditpont!
2020. november 28. 08:00
Helyszín:
Online

Szerényi Andrea gyermektáncoktató óvodapedagógus, a Hagyományok Háza munkatársa 5 kreditpontot érő előadásán lehet részt venni.

Téma: Néphagyomány az óvodában

Tematika:

A népi játéktól a táncos élményig:
- a népi játékok tanításának, alkalmazásának módszerei
- térbeliség, ritmikai készségek, mozdulattípusok
Jeles napok, ünnepi szokások:
- az óvodai nevelésbe adaptálható népszokások
- népszokások szerepe a csoport és az óvoda ünnepi kultúrájában

A képzés célja, hogy a folklorisztikai hitelességet szem előtt tartva mutassa be a néphagyomány felhasználásának módszereit és gazdagítsa az óvodapedagógus portfólióját.
A képzést azok - nem csak óvodapedagógusok - számára ajánljuk, akik ismerik és használják, vagy szeretnék megismerni és mindennapi munkájukban alkalmazni a néphagyomány elemeit.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

JELENTKEZÉS: https://forms.gle/693i1GRHDetVpbEG7

Jelentkezési határidő: 2020. november 28. 06:00

A további technikai jellegű információkat a jelentkezők e-mailben fogják megkapni.

 

A program a Hagyományok Háza támogatásával jött létre. A program szervezője a Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület, a Hagyományok Háza Csongrád-Csanád megyei partnere.

Dr. Varga Sándor online előadása
2020. november 23. 18:00
Helyszín:
Online

Az erdélyi Mezőség paraszti tánckultúrája: tények, tévhitek és kérdések

Előadásom során röviden bemutatom az erdélyi Mezőség történetét. Szót ejtek arról, hogy a politikai, gazdasági és tájökológiai változások hogyan csapódtak le a helyi társadalomban és kultúrában. Kiemelem Mezőség 18 századi újra települését melynek következtében egy olyan etnikai sokszínűség alakul ki, ami erős kulturális diverzitást alakított ki. Ennek része a helyi zene- és tánckultúra, ami folyamatosan változva kb. két évszázad alatt jutott el abba az állapotba, amit a néprajzi kutatásnak köszönhetően megismertünk. Beszélek a kulturális folyamatokat megmerevítő, bizonyos jelenségeket felnagyító hagyományőrző mozgalmakról is, amelyek előszeretettel használnak mezőségi kulturális szimbólumokat.

dr. Varga Sándor
néprajzkutató, táncfolklorista

Az online előadást Barta Márton zenéje és Papp Janka éneke teszi izgalmasabbá.

Az előadást az érdeklődők zoom-programon keresztül tekinthetik meg.
Topic: Dr. Varga Sándor Cuháré Előadás
Time: Nov 23, 2020 06:00 PM

 

Szezonnyitó Táncház Szegeden 2.0
2020. szeptember 25. 19:00
Helyszín:
Hági Udvar Szeged, Kelemen u. 3.

2020. szeptember 25-én 19 órától ismét táncházzal várunk benneteket a Hági Udvarban, ezúttal két zenekarral!

MUZSIKÁLNAK:
- Magyar Enikő és a Gyantár Zenekar
- Pendergő Tamburazenekar

TÁNCOT TANÍT: Csókási Imre

GYANTÁR ZENEKAR TAGJAI:

Eszteró Ibolya - nagybőgő
Rácz Vilmos - brácsa
Szűcs Miklós - cimbalom, brácsa
Vörösmarty Bence - hegedű

PENDERGŐ TAGJAI:

Apró Kristóf - basszprímtambura, ének
Bognár Odett - ének, basszprímtambura
Csonka Balázs - prímtambura, ének
Gombis Dénes - tamburakontra, ének
Hajagos Dávid - tamburabőgő
Zombori Péter - basszprímtambura

A Pendergő zenekar a Szegedi Tudományegyetemen alakult meg 2015-ben, az egyetemi zenei versenyre, ahol I. díjban részesültek. Ezután egyre több felkérés érkezett, így az együttes működése állandósult. A zenekar székhelye jelenleg Adán van, Szerbiában. Hangszeres képzéseket tartanak Vajdaságban és Magyarországon, illetve rendszeresen tanítanak egyesületekben, iskolákban is. A repertoárban a magyar, illetve a délszláv tamburazene is egyaránt fontos szerepet tölt be, hiszen Délvidéken a folyamatosan együtt élő nemzetiségek is egymás kultúrájára kis mértékben, de hatással voltak. A muzsikájukkal szeretnének mindenkinek örömteli pillanatokat biztosítani a mai rohanó világban, kiszakadva a hétköznapokból.

FONTOS!
A Hági Udvar széles kínálattal vár mindenkit! Italt a vendéglátóhelyre behozni semmilyen formában sem lehet!
Együttműködéseteket köszönjük!

A belépés ingyenes!

Támogatók:
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - Csoóri Sándor Alap
Hági Udvar
Dugonics András Piarista Gimnázium

Szezonnyitó táncház
2020. szeptember 16. 20:00
Helyszín:
Hági Udvar (Szeged, Kelemen L. u. 3.)

Szezonnyitó Táncház Szegeden, a Hági Udvarban!

Muzsikál a Kender Zenekar.

Szerettel várunk mindenkit!

A belépés ingyenes.

Támogatók:
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - Csoóri Sándor Alap
Hági Udvar
Dugonics András Piarista Gimnázium

Szabaduló Táncház élménybeszámoló
2020. július 1. 18:00
Helyszín:
IH Rendezvényközpont Szeged

Közel három napja, hogy véget ért a Szabaduló táncház, de még őrizzük az emlékét mind a szívünkben, mind a tagjainkban. :) Roppant mód örülünk, hogy ennyien összegyűltünk, s együtt mulattuk át az éjszakát!
Azoknak, akik nem tudtak velünk lenni, ezúton továbbítjuk Kádár Elemér élménybeszámolóját.

A cuhárésok idei legnagyobb cuháréja, nem csak cuhárésoknak - avagy: néptáncos kiszabadulás a maradjotthonból

Amikor bezárt a bazár, azaz, a világjárványra való tekintettel ideiglenesen megszűnt a színházak, templomok, szórakozóhelyek (igen, a táncházak is!), éttermek, kocsmák látogathatósága, és az iskolák is átcuccoltak a világhálóra, épp Szegeden voltam egy néptáncpedagógus barátom vendégeként. Amikor a fentebb mondottakat bejelentő rendkívüli közlemény elhangzott, összenéztünk és azt mondtuk: új jelszó van. Innentől: újratervezés. Hónapokig nevettünk aztán, amikor az új helyzethez való igazodás miatt agyvérzés-közeli állapotba jutottunk, és telefonon beszélgetvén emlékeztettük egymást és magunkat arra, hogy az újratervezés tehetsége bennünk van, szükségességét régóta felismertük, szóval semmi pánik, csináljuk... Szerencsére a magyar néptáncok egyik legfőbb jellemzője a szabad improvizáció, így mi ebben kellőképpen jártasak, köznyelven jók vagyunk. De azért nagyon vártuk már a végét.
Még a nagy szigor és otthoncsüccs idején elhatároztuk: amint engedélyezik, azonnal orbitális táncházat szervezünk. És el is kezdtük, időben. Videokonferencia formájában többször is összeült a Cuháré Táncműhely, szabtuk-varrtuk, fúrtuk-faragtuk, rengeteget nevettünk, esetenként némi vörösbor is elfogyott és megszületett a nagy terv. A szálak Nedelkovics Klára kezében futottak össze, s a konkrét megszervezés megannyi idegsejtpusztító öröme is főleg az övé lett. Klári, megtartunk! Nagyon jó munkát végeztél! Isten áldjon meg a két kezivel! Puszi!

Ilyesmire még nem volt példa a táncház közel ötvenéves történetében, hogy egyhuzamban ilyen hosszú ideig szünetelt volna. Kicsivel több, mint egy teljes napciklust legényeseztünk ugyanis otthon végig, a napéjegyenlőség előtt kezdtük és a napforduló utánig kellett várni, hogy az ország legismertebb indián népe, az operatív törzs bejelentse, lehet élő vonósbanda előtt élő táncospárral siringózni! Na, de mert ugrásra (ugrósra! :) ) készen vártuk, azonnal meg is valósult a karanténbólszabaduló tivornya, dél-alföldi nyelvjárásban a cuháré! A Cuháré szervezésében, az IH-ban, Szegeden, az egész Kárpát-medencében elsőként! Köszönjük Koló!

Az illetékesek szerint az este nyolc körül moldvai körtáncokkal nagy erőkkel beindított eseményen reggelig mintegy háromszázötven vendég fordult meg, ezek nagyobb része szó szerint is, pl. a forduló nevű táncban... A moldvai csángó folklór ugyan a legarchaikusabb az általunk ismertek közül, de mert ma is élő, egyszersmind kortárs is, ez remek eszközöket adott a Szélműves tagjainak kezébe, kik a néphagyományban is jelen lévő, de merőben modern hangszerekkel kiegészített bandával álltak fel, s akikben én máris látom a közeli jövőben a moldvai tömegrendezvényekre való meghívás lehetőségét. De természetesen jelen volt az eseményen a tekerős-klarinétos hagyományos dél-alföldi felállásban igencsak kiváló őslakos Nyenyere Egylet, a gyimesi csángó és csíki székely zene és életérzés nagyszerű hordozói, a Csergő Banda valamint a táncházakban rendkívül népszerű közép-erdélyi tánczenéket mesterien játszó vonósbandák: a Kender és a Rántotthús Zenekarok. Az események több órán keresztül párhuzamosan, két teremben zajlottak, volt moldvai, dél-alföldi, nyírségi, kárpátaljai és szilágysági tánctanítás is Both József, Csókási Imre, Simoncsics Pál és jómagam vezetésével, ezeken túl pedig széki, palatkai, bonchidai-válaszúti, kalotaszegi, vajdaszentiványi, Nyárád-menti és csíki székely valamint gyimesi csángó muzsika és tánc is. És voltak nagy találkozások, élő igazi ölelésekkel, borozás, beszélgetések, nagy kacagások, rengeteg régi cimbora, messzi földről érkezett vendégek is (nagyon messzi földről: mexikói, szíriai és indiai vendégünk is volt!), és nagyon, de nagyon örültünk! Olyannyira, hogy nekem még egy szentírási idézet is eszembe jutott: "Milyen szép a hegyeken annak a lábnyoma, aki jó hírt hoz; aki örömhírt hoz, békét hirdet, és kikiáltja a szabadulást." (Iz52/7)
Nos, a szabadulás a maradjotthonból immár hivatalosan is kikiáltva, elénekelve! Vírushiszti agyoncsapva, széttaposva, padlóbadöngölve, miként a csűrben volt szokásban azt csinálni annó. Rendesen reggel volt már, mire utcára sepert minket a személyzet. És végre megint igaz lett ránk egyik kedvenc népdalunk kezdősora: „Tegnap is ma mentem haza!”
Sokat látott táncházas veterán barátom szerint: idén ez volt A Táncháztalálkozó!

 

Levendula Fesztivál
2020. június 28. 10:00
Helyszín:
SZTE Füvészkert Szeged, Lövölde u. 42.

A Cuháré Táncműhely részvétele a VII. Szegedi Levendula és Rózsa Napok eseményén a Füvészkertben.

Néptáncbemutató moldvai, felcsíki és gyimesi táncokból, majd közös táncolás a közönséggel.

Muzsikál a Csergő Banda. 

Szabaduló táncház Szegeden!
2020. június 27. 19:30
Helyszín:
IH Rendezvényközpont Szeged

Járványbúcsúztató!
Megjelent a Kormány 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelete a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről.

Reggelig tartó táncházzal várunk benneteket Szegeden, az IH-ban!

Gyertek minél többen, mulassunk végre egy jót!

A nagy érdeklődésre való tekintettel több teremben tervezzük! Ilyen még nem volt Szegeden!

MUZSIKÁL:
Csergő Banda
Kender Zenekar
Rántotthús Zenekar
Szélműves zenekar
Nyenyere Egylet

 

Támogató:
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - Csoóri Sándor Program

Elmarad a XIV. Kovács Zoltán Jótékonysági Emlékest
2020. május 16. 19:00
Helyszín:
IH Rendezvényközpont Szeged

A kialakult helyzetre való tekintettel az IH Rendezvényközpontba tervezett Kovács Zoltán  Jótékonysági Emlékest elmarad!

Terveink szerint idén nem, majd jövőre, a szokott időben, valamikor májusban tartanánk meg, előtte természetesen majd időben elkezdjük a szervezést, s értesítünk mindenkit.

A szervezők nevében köszönöm a zenészek, a táncosok, s mindenki pozitív hozzáállását, reméljük, minél hamarabb rendeződik a helyzet!

De, hogy addig mégse maradjunk Emlékest nélkül, némi utómunkát követően hamarosan föltesszük a honlapunkra, ill. facebook oldalunkra az eddigi Emlékestek fölvételeit. Az Emlékestek a Cuháré Táncműhely saját youtube csatornáján láthatók!

I. Kovács Zoltán Emlékest 2007.
https://www.youtube.com/channel/UC4IkpXu6Hexytoz3JkN81UQ

Farsangi Cuháré - III. Szegedi Népviseletes Bál
2020. február 8. 19:00
Helyszín:
Szent-Györgyi Albert AGÓRA Szeged, Kálvária sugárút 23.

2020. február 8-án 19 órától a szegedi Szent-Györgyi Albert AGÓRA nagytermében megszervezésre kerülő rendezvényen a hagyományőrzés mellett egy igazi farsangi bált szeretnénk megvalósítani, mulatsággal, tánccal, zenével, vacsorával, tombolával.

A talpalávalót a Juhász Zenekar szolgáltatja, akik nem csak népzenét, de báli muzsikát is játszanak az este folyamán.

Belépés csak magyar népviseletben történhet - ami lehet bármely Kárpát-medencei tájegység, falu viselete. Szóba jöhet még igényesen, ízlésesen elkészített népi jellegű, népviselet ihlette báli ruhában történő megjelenés.

Az esemény kapcsolódik a II. Szegedi Papucs Napja rendezvényhez, mintegy megkoronázva azt, mely ugyanezen a napon az Agórában 14 órától veszi kezdetét.

Bővebben az aktuális menüpontban.

 

Cuháré Táncház
2020. január 22. 20:00
Helyszín:
Hági Udvar Szeged, Kelemen László u. 3.

Cuháré táncház!

Muzsikál a Kender Zenekar.

Támogató: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Cuháré Táncház
2020. január 18. 17:00
Helyszín:
Pusztaszer, Művelődési Ház

Cuháré táncház Pusztaszeren.

Muzsikál a Korinda Zenekar.

Támogató: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő